zondag 19 juli 2009

Equiboost & persoonlijkheidstest

Twee weken geleden kregen we een wel heel uitzonderlijke vraag: een dame, wiens relatie vorig jaar op de klippen gelopen was, had een nieuwe vriend ontmoet. Omdat de onprettige herinneringen aan de vorige relatie blijkbaar nog goed in het geheugen lagen, had ze moeite om haar nieuwe vriend te vertrouwen. Hoe meer haar nieuwe vriend zijn best deed om haar vertrouwen te winnen, hoe meer haar wantrouwen groeide: bestond dat écht, zo'n attente, begrijpende man ?? Daar moest toch iets achter steken ??

Ze wilde dus graag een persoonlijkheidstest van haar nieuwe vriend. Door de oefeningen met de paarden zou blijken of de nieuwe vriend inderdaad zelfzeker, betrouwbaar en veilig was. In geval er 'iets zou schelen' aan de nieuwe vriend, zou hij bij de paarden zeker door de mand vallen.

In principe is dat ook zo, maar de bedoeling van paardencoaching is, om oplossingen te bieden voor een bepaalde uitdaging, en niet om als controlemechanisme binnen een relatie te dienen. Een gezonde relatie kan je evenmin stoelen op een idee van: ok jongen, ga jij maar eerst even een betrouwbaarheidstest doen, en dan zal ik nadien wel zien of jij mijn tijd en aandacht verdient. Dit uitgangspunt lijkt me, op zijn zachtst uitgedrukt, weinig constructief.

Ik stond dus, vanuit moreel oogpunt, heel weigerachtig tegenover deze opdracht.

Het compromis bestond erin, dat zowel de dame als de nieuwe vriend samen zouden komen en allebei enkele oefeningen zouden uitvoeren.

We startten met een enneagrambepaling, waaruit bleek dat de vrouw een enneagram type 6 was, met vleugel 5, wat haar wantrouwen verklaardde. De man bleek een type 9, vleugel 1 te zijn, wat zijn geduld en begrip voor de dame verklaardde.

Vervolgens voerde het koppel, elk apart, enkele persoonlijkheidstests uit met de paarden zoals ook bij het HR Programma gebeurt. Er werd gepolst naar zelfvertrouwen, leiderschap en vertrouwen schenken. Uit de oefeningen bleek, dat de vrouw heel onzeker was en niet in staat bleek te zijn om vertrouwen te schenken, terwijl de man heel zelfzeker was, zonder evenwel dominant of bazig te zijn.


Moraal van het verhaal: de vrouw wilde Equiboosten om meer te weten te komen over haar nieuwe vriend, maar op het einde van de rit leerde ze meer over zichzelf dan over haar nieuwe vriend. Het feit dat haar vriend de oefeningen met glans uitvoerde - en de paarden KAN je niet bedriegen - temperde haar wantrouwen voor een groot stuk. Enerzijds was ze opgelucht dat ze deze keer toch op 'een goeie' gebotst was, anderzijds werd ze zich bewust over haar eigen persoonlijkheid en begreep ze dat ze vooral aan zichzelf zou moeten werken, in plaats van te proberen de andere te veranderen, om een gelukkige relatie uit te bouwen.


Al bij al ben ik toch blij deze opdracht aanvaard te hebben. Ik ben benieuwd of ik ze nog terug zie ... en wens hen alvast veel liefde en geluk toe !Kleine boodschap tot slot aan lezers die aan hun relatie willen werken:

1) binnen een relatie kan u aan uzelf werken. als u beslist om aan een werkpunt van uzelf te werken, zal Equiboost u hierbij graag helpen.

2) binnen een relatie kunnen jullie met z'n tweetjes aan de relatie werken. hierbij zal Equiboost u graag helpen.

3) binnen een relatie de ander trachten te verplichten om aan de relatie te werken, maar zelf op afstand blijven, past niet in de aanpak van Equiboost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten