zaterdag 8 augustus 2009

hoe kan je leren omgaan met gevoelens?Sommige mensen - veel meer dan je zou denken - hebben nooit echt leren omgaan met gevoelens. Door traumatische gebeurtenissen in het verleden of een disfunctionele gezinssituatie, waarbij ze als kind nooit het goede voorbeeld kregen en nooit oprechte liefde mochten ervaren, is dat helemaal niet verwonderlijk: waar zouden ze geleerd hebben om om te gaan met hun gevoelens? waar zouden ze geleerd hebben wat liefde is? wat respectvol omgaan met elkaar is?


Wie uit een disfunctioneel gezin stamt, associeert gevoelens vaak met pijn en verdriet - eenvoudigweg omdat dat de enige gevoelens waren waar ruimte voor was. Vaak groeien deze kinderen op tot onzekere volwassenen, die niet beseffen hoeveel waardevols ze te bieden hebben en vaak denken dat ze niet goed genoeg zijn. Iemand graag zien vormt een risico van het hoogste niveau, want zo leg je ahw je hoofd op het kapblok en da's dus beter te vermijden. Liefde en pijn zijn 1.


Veelal kopiëren deze mensen later het gedrag van hun leeftijdsgenoten of doen ze 'wat van hen verwacht wordt' - hetzij verwachtingen van de ouders, hetzij verwachtingen van "de maatschappij", hetzij verwachtingen van een partner.


Gevoelens worden keurig onderdrukt, er wordt een dekseltje op het potje geplaatst. Sommige mensen kroppen al hun gevoelens op en verdringen ze in een donker hoekje in hun hoofd. Andere mensen lopen er van weg en werken zich te pletter of grijpen terug naar alcohol of drugs - alles is goed om toch maar aan die vervelende gevoelens te ontsnappen, ook al verwoest dat je gezondheid of lichaam. Nog anderen gaan de strijd aan met hun gevoelens en 'vechten' zich, soms letterlijk en soms figuurlijk, door het leven. Andere maken creatieve combinaties ... Deze mensen hebben de grootste moeite om tot rust te komen, zich te ontspannen en te genieten van het leven. Vaak hebben ze er geen flauw idee van wat daar precies mee bedoeld wordt of hoe dat aanvoelt. En hoe kan het ook anders. Ze hebben het nooit geleerd.


Ze zijn deze manier van leven zo 'gewoon' en staan er verder niet bij stil dat het ook anders kan. Want dat anders hebben ze nooit geleerd, nooit gekend. Veelal speelt ook het toelaten een grote rol: aanvaarden dat het ook anders mag. Dat je het wel waard bent.


Maar wat als op een mooie dag het deksel van het potje gelicht wordt? En een stroom van gevoelens plots naar buiten stroomt en het bewustwordingsproces in gang gezet wordt? Enerzijds halleluja, want ze krijgen voor het eerst de kans om echt zichzelf te leren kennen en volop zichzelf te worden - om te denken, te voelen en te doen. Anderzijds kan het een groot drama zijn, want die stroom van gevoelens is nieuw en onbekend. En vaak beangstigend. Hun wereld zoals ze die kenden, davert op zijn grondvesten. De vastgeroeste denkpatronen worden doorbroken, zonder dat er iets 'logisch' in de plaats komt. Gevoelens hebben immers niets met logica te maken - die situeren zich op een ander niveau. Hun gevoel van valse veiligheid verdwijnt. Plots komt chaos in de plaats. Die chaos kan soms overweldigend zijn.


Hoe kan je nu het beste met deze chaos omgaan?


- wees niet bang

- besef dat gevoelens normaal en menselijk zijn

- weet dat de chaos een normale fase is
- laat jezelf toe om te voelen

- vertrouw op jezelf

- huil als je zin hebt om te huilen

- roep als je zin hebt om te roepen

- blijf alleen als je alleen wil zijn

- zoek mensen op als je mensen om je heen wil

- schrijf alles neer wat door je hoofd spookt

- maak het onderscheid tussen gevoelens waar je je goed bij voelt en gevoelens waar je je niet goed bij voelt

- focus op de gevoelens waar je je goed bij voelt - laat ze toe, zoek ze op, stimuleer ze, sta er voor open

- buig de gevoelens waar je je niet goed bij voelt om tot nieuwe, positieve gevoelens - negeer ze niet, want ze zullen niet zomaar verdwijnen. geef ze een plaatsje.

- herken paniek en beslis voor jezelf om de paniek niet toe te laten

- roep de chaos een halt toe door een 'stop' moment in te lassen. dat kan via relaxatietechnieken, ademhalingstechnieken, grounding oefeningen, of gewoon een wandeling door de natuur, kijken naar de lucht, enz.

- ga op jouw manier en op jouw tempo om met de chaos. het is jouw chaos. niet die van iemand anders.

- weet dat de chaos niet eeuwig duurt. het is een tijdelijke, voorbijgaande fase

- zorg voor voldoende slaap en gezonde voeding. slaaptekort en niet of ongezond eten versterkt de chaos

- zoek hulp of begeleiding als de chaos je belet om normaal te functioneren


Maar bovenal: zorg dat je een doel hebt en laat je doel je door de chaos leiden.
wie een doel heeft, komt er altijd. hou je doel in gedachten en dan komt alles goed.

5 opmerkingen:

 1. Fijn artikel en goede tips. Niemand heeft mij dit allemaal eerder zo goed kunnen doen verwoorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi en idd goed verwoord artikel. Zoveel mensen zitten in deze valkuil en hebben het zelf niet eens door. Ze hebben geen tijd om te luisteren naar hun innerlijke stem: tv, internet, gsm, i-Phone, reclameboodschappen, nieuws palmen hun vrije tijd in. Jammer!! Gevaarlijk....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, ben ik Mr. Mason Diego. Een gerenommeerde, legitieme & geaccrediteerde geldschieter. We geven lening van alle soorten in een zeer snelle en gemakkelijke manier, persoonlijke lening, autolening, Home lening, Student lening, Business Loan, uitvinder lening, consolidatie van de schuld. enz. Dus krijg terug naar ons via de hieronder details, indien geïnteresseerd in ons aanbod...
  *************************************************************
  E-mail: diegoloancompany@yahoo.com
  Website: http://diegoloan.webs.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoe ik werd gered door een angst voor God en vertrouwde Lender {Lexieloancompany@yahoo.com} ..

  Hallo, ik ben Andrew Thompson momenteel woonachtig in CT USA, God zegen me met twee kinderen en een lieve vrouw, ik beloof dat ik deze getuigenis vanwege Gods genade in mijn leven te delen, 2 dagen geleden was ik in wanhopige behoefte aan geld, dus ik dacht van het hebben van een lening dan kwam ik verkeerde handen die beweerde lening kredietverstrekker niet wetende dat hij een scam was zijn. Hij 1.500,00 USD verzameld van mij en weiger om me te mailen sindsdien verwarren was ik, maar God me te hulp kwam, een trouwe dag ging ik naar de kerk na de dienst Ik deel idee met een vriend en ze voeren mij LEXIE lening bedrijf, ze zei dat ze was gegeven 98,000.00 USD van MR LEXIE, de algemeen directeur van LEXIE lening bedrijf. Dus ik zijn e-mailadres verzameld, vertelde hij me de regels en regelgeving en ik volgde, dan na verwerking van de documenten, gaf hij me mijn lening van 55,000.00 USD ... Dus als je geïnteresseerd bent in een lening kunt u ook contact met hem op dit E-mail: Lexieloancompany@yahoo.com of tekst +1 (816) 892-6958 bedankt, ik ben ervan overtuigd dat hij zal je ook helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik volg deze blog nu al een tijdje en vandaag had ik het gevoel dat ik mijn verhaal moest delen omdat ik ook slachtoffer was. Na zeven jaar bij hem te zijn geweest, heeft hij het uitgemaakt, ik heb al het mogelijke gedaan om hem terug te krijgen, maar het was allemaal tevergeefs, ik wilde hem zo graag vanwege de liefde die ik voor hem heb, ik smeekte hem met alles, Ik heb het beloofd, maar hij weigerde. Ik legde het probleem uit aan mijn moeder en zij suggereerde dat ik liever contact had met een spreuk genaamd Drigbinovia die me zou helpen een spreuk uit te spreken om het terug te brengen, maar ik geloofde nooit in spreuk, ik had geen andere keuze dan de spreuk te proberen, en hij vertelde ik hoef me geen zorgen meer te maken dat alles goed zou zijn dat mijn ex zou terugkeren, hij betoverde verrassend namens mij de tweede dag, het was rond 16:00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en alles wat hij zei was dat hij spijt had van alles wat er gebeurde, dat hij me terug wilde, dat hij zoveel van me hield. Ik was zo blij dat het voor mij werkte, dus we begonnen weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken een relatieprobleem heeft, ik zal zo'n persoon helpen door te verwijzen naar de enige echte en krachtige tovenaar die me heeft geholpen met mijn eigen probleem en anders is dan al dat nep. Iedereen heeft hier hulp nodig zijn e-mail: doctorigbinovia93@gmail.com je kunt WhatsApp bellen via zijn mobiele nummer +2348144480786 voor het beste resultaat voor alles of je probleem

  BeantwoordenVerwijderen