donderdag 10 september 2009

Coachen met paarden voor vrouwen in leidinggevende positie

2de en 3de editie volzet, inschrijven kan nog voor 4de editie.


Een Glazen Plafond, Godinnen en Paarden

De roep om meer vrouwen op leidinggevende posities is groter dan ooit, maar schijnbaar zijn we niet in staat om door het glazen plafond heen te breken. Wat hebben wij vrouwen dan van nature in huis, wat zo hard nodig is op leidinggevende posities, maar waar we niet mee aan de top komen?
Naast de roep om meer vrouwelijk leiderschap vindt er een nog haast ongrijpbare verschuiving plaats in de wereldeconomie. Meer en meer blijkt dat werkelijke groei, economische èn ecologische groei, alleen mogelijk is in een economie die niet gericht is op bezit, maar waar het draait om toegang. Hebben wij vrouwen juist daarin onze bijdrage te leveren: in de paradigmaverschuiving naar een wereldeconomie die uitgaat van toegang?
En wat heeft dit alles te maken met godinnen en paarden?

Met aangepast mannelijk gedrag komen we een heel eind op leidinggevende posities. Zo doen wij vrouwen het vaak in leiderschap. We proberen onze vrouwelijke vermogens tot verbinding te conformeren aan de regels van het spel, zoals ze door mannen zijn gesteld. Zo ziet de versimpeling van de wereld er namelijk uit: Leiderschap is door mannen gemaakt. Daar conformeren wij vrouwen ons aan. En botsen tegen een glazen plafond. Of we willen ons niet conformeren aan de regels, komen dus nooit een glazenplafond tegen en zeker niet aan de top. De top van het door mannelijk leiderschap en mannelijke waarden gedomineerde bedrijfsleven.

Tot nu toe bleek de economie (en daarmee onze waarden) gericht te zijn op het vergaren van bezit. Maar meer en meer blijkt dat werkelijke groei, economische èn ecologische groei, alleen mogelijk is in een economie waar het draait om toegang.
Niet het bezitten van kennis, maar toegang tot kennis creëert. Niet het bezit van mensen en middelen, maar de toegang tot die zaken, maakt dat organisaties kunnen groeien. Mannen zijn van nature sterker gericht op alle waarden om bezit in stand te houden. Vrouwen daar in tegen zijn vooral gericht op alle waarden om toegang te creëren.

Godinnen en paarden
Wanneer het draait om het definiëren van de macht, dan is de oppergod Zeus nodig. Hij is de baas en daar hoeft verder niet om gevochten te worden. Hij verdeelt de taken en rollen in de organisatie. De wijze Athene stelt de regels en procedures op en bepaalt de strategie. De doelgerichte Artemis stelt targets en maakt de organisatie succesvoller dan andere organisaties en Apollo ten slotte faciliteert dat mensen kunnen samenwerken en met elkaar kunnen groeien en ontwikkelen.

Opnieuw aansluiten bij de wijsheid en ritmes van de natuur, zoals het gaat in een kudde paarden die wordt geleid door een alfa merrie en wordt gestuurd door een hengst. Daar kunnen we als mensen veel van leren. De merrie vraagt in de kudde om samenwerking, om relaties aangaan, om ontvankelijkheid, om emotie en intuïtie, om processen en vooral om een creatieve benadering van het leven. De hengst gaat de competitie aan met andere hengsten, beschermt zijn kudden tegen gevaar en heeft zijn strategie, logica en doelen waar hij heen wil met zijn kudde.

Wat je geeft, is wat je krijgt!
De paradigmaverschuiving van een wereldeconomie die uitgaat van toegang, vraagt om een wereld waarin we leren en durven geven en vragen nodig om wat we nodig hebben. Om hier naar toe te kunnen ontwikkelen is een ander leiderschap. Een integrale leider die alle voorgaande stijlen en aandachtsgebieden integreert in één systeem. En een dienstbare leider die dit vanuit en mondiaal, maatschappelijk belang doet. De integratie dus van het mannelijke en het vrouwelijke.

Vanuit deze gedachte hebben wij, Femmeke Huigens (www.expressief.com) en Anne-Krista Blom (www.natuurlijkanders.nl), een vierdaagse training ontwikkeld voor vrouwen die leiding geven aan andere of aan zichzelf. Deze training vindt verspreid over 4 maanden plaats op twee verschillende locaties in het land. De eerste trainingsdag vindt plaats op donderdag 17 september in Wijster, de 2e dag op donderdag 5 november in Delft, de 3e dag op donderdag 3 december in Wijster en we sluiten de training weer af in Delft op donderdag 28 januari 2010.

Omdat wij geloven in “wat je geeft, is wat je krijgt” geven wij deze training. Onze 10 jaar ervaring in leidinggeven en in het begeleiden van leerprocessen van individuen en groepen, gecombineerd met een grote passie voor metaforen en het werken met paarden is onze bijdrage aan deze leergang. Op onze locaties in Wijster en Delft komt die eigenheid en die bijdrage het beste tot zijn recht. Wij krijgen na afloop van jullie een bijdrage in wat voor vorm dan ook; geld, diensten of in andere zaken, dat wat het jou waard is!

Wil jij meer weten over deze training of wil je meedoen aan deze training neem dan contact op met Anne-Krista Blom of Femmeke Huigens via onderstaande contactgegeven

Natuurlijk Anders
Anne-Krista Blom

Expressief
Femmeke Huigens
Hoefweg 117
2665 CD Bleiswijk
Tel:010-5213972
akblom@natuurlijkanders.nl
http://www.natuurlijkanders.nl/
http://www.spiegelendpaard.nl/

Kampsweg 4
9418 PE Wijster
Tel: 0593-567678
f.huigens@expressief.com
http://www.expressief.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten