donderdag 10 september 2009

Enneagram type 9: de bemiddelaar

Onderstaande nieuwsbrief van de Nederlander Joost van der Leij van TIOUW geeft een beknopte weergave van enneagram type 9, de bemiddelaar.

We wensen te nuanceren dat ieder type ook een vleugel heeft. In geval van type 9 is dat, naargelang de persoonlijkheidskenmerken, vleugel 8 (de baas) of vleugel 1 (de perfectionist).

Onderaan de nieuwsbrief vindt u ook een link naar een video van Joost die meer uitleg geeft.

We kunnen de clinics rond enneagram van Joost overigens warm aanbevelen. Ze zijn leerzaam en leuk opgebouwd met veel interactie. Elders in deze blog leest u onze ervaring met de clinic, typt u anders enneagram in bij de zoekfunctie van deze blog en ongetwijfeld komt u ons relaas tegen. Het boek Onbeperkt Jezelf - NLP en Enneagram steekt goed in elkaar en is vlot geschreven, maar zonder een clinic gevolgd te hebben kan het nogal kort en summier overkomen. Het is evenwel een uitstekende samenvatting van de kern van het enneagram, maar geeft niet alle nuances weer. Ongetwijfeld zal de DVD reeks een mooie aanvulling hierop betekenen.

Het enneagram en coachen met paarden gaan perfect hand in hand. Het enneagram biedt een logische en gestructureerde benadering van de persoonlijkheid en het hiermee samenhorende gedrag, terwijl het coachen met paarden meer de intuïtieve toer opgaat en onderliggende mechanismes die de mens sturen maar waarvan hij of zij zich niet altijd bewust is, naar boven brengt.


+++


Bij het Enneagram kan een ieder voor zichzelf ontdekken welk van de negen types bij hem past. Wanneer je dit in een groep doet, zal je merken dat er van sommige types meer zijn dan van andere types. Van de Bemiddelaar zijn er verreweg de meeste mensen. De kans bestaat dat in Nederland, wat met zijn poldercultuur toch een beetje een Bemiddelaarsland is, er meer Bemiddelaars zijn dan elders. Maar ook in mijn trainingen met Noren, Belgen en Amerikanen blijkt keer op keer dat de meeste mensen Bemiddelaars zijn.

Voor mij is dat een indicatie dat de kern van het Enneagram biologisch bepaald is. De Bemiddelaar is de normale mens en de andere acht types zijn eigenlijk veel verder doorgevoerde specialisaties van enkele aspecten van de Bemiddelaar. De Bemiddelaar wil ook graag normaal zijn. Voor hem is rust en harmonie belangrijk. Het op orde hebben van de normale zaken van het leven, zoals woning, inkomen en vooral partner, zorgen dat de Bemiddelaar rust vindt. De Bemiddelaar is een ster in het situationeel denken. Hij kan zich goed inleven in andere mensen en ziet meteen de waarde van hun ideeën in.

De mens is natuurlijk niet beperkt tot enkel een type. Veel van wie wij zijn wordt niet gedekt door het Enneagram. En iemand is meer een dynamisch systeem dat negatieve eigenschappen vertoont wanneer hij gestresst is en positieve eigenschappen vertoont wanneer hij ontspannen is. Hoe de Bemiddelaar anders reageert in tijden van stress ten opzichte van tijden van ontspanning, wordt in de volgende video uitgelegd: http://cl.gs/jpdRtD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten