maandag 28 september 2009

Allee gij, een maagzweer?

Wat je hieronder leest, is de kern van wat je nodig hebt om een veranderingsproces bij jezelf tot stand te brengen. Onthou volgende zaken:

1) Gedrag wordt gestuurd door gedachten.
2) Gedachten worden gestuurd door het onderbewuste.

Zo simpel is het eigenlijk allemaal. Het is een ketting. Een mechanisme is binnen in jou aan het werk. Het onbewuste, of irrationele, of de ziel, of hoe je het ook noemen wil. Dit mechanisme stuurt je gedachten. De stille gesprekken die je hebt met jezelf. Bij sommigen aka 'het piekeren'. En het zijn deze gedachten die je gedrag sturen.

Onderbewuste - denken - gedrag. In die volgorde verloopt het proces.

"Wat dan met gevoelens?" hoor ik je al vragen.

Gevoelens zijn de barometer van het onderbewuste. Doe je iets dat strookt met wie je echt bent en met wat je echt wil, dan zal je je goed in je vel voelen. Doe je iets tegen je zin, of iets waarvan je denkt 'eigenlijk sta ik hier niet achter maar ik doe het omdat (ik denk dat) het moet', dan zal je je niet goed in je vel voelen. Je zal naar de buitenwereld toe prima functioneren, maar binnen in jezelf zal je geen rust vinden. Zal er maw een onevenwicht bestaan.

Ook plotse lichamelijke klachten zijn een indicatie dat er een discrepantie bestaat tussen je rationele en onbewuste ik. 'Ik krijg toch telkens zo'n koppijn zeg als dat onderwerp ter sprake komt'. Of 'ik kreeg plots krampen in mijn buik'. Die koppijn, die krampen in de buik, die komen er niet zomaar. Maagzweren zijn het perfecte voorbeeld: je lichaam stuurt je het signaal "niet goed bezig manneke, even dimmen, stilstaan, en nadenken waar we mee bezig zijn, waar we naar toe willen, en vooral: bijsturen !"

Leren luisteren naar je gevoel en naar je lichaam kan je heel wat opleveren. Iedereen heeft een instinct. Bijna niemand durft er naar te luisteren. Gek hé?


De hedendaagse populaire coachingstechnieken, zoals NLP, transactionele analyse, diverse coachingsmodellen en business modellen zoals het MBTI (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Myers-Briggs_Type_Indicator voor korte toelichting) werken op het niveau van GEDACHTEN. Ze gaan maw aan een soort breintraining doen. Ze gaan je aanleren om anders te leren denken. Als je anders denkt, zal je je namelijk als gevolg anders gaan gedragen. En doordat jij je anders gedraagt, zullen anderen anders op je reageren. Kort samengevat: het zijn RATIONELE technieken. Ze verduidelijken de symptomen, maar zeggen weinig of niets over de oorzaak.

Werkt dat? Ja, dat werkt zeker. Maar dat werkt traag. En dat vraagt continue alertheid bij jezelf. Dat vraagt een serieuze inspanning bij jezelf. Dat vraagt oefening. Dat vraagt ook enkele jaren herhaling. Met NLP bijvoorbeeld is niemand - de gebruikelijke uitzondering vanzelfsprekend achterwege gelaten - "uitgecoacht" binnen het jaar. De bewustwording komt er, maar ze komt traag. MBTI zegt je bijvoorbeeld: ah jij bent een Bridger. Ok, je bent dus een bridger. Paar honderd euro kwijt. Maar toch leuk dat je dat weet. Maar wat maakt dat je een Bridger bent? En wat schiet je er mee op nu je weet dat je een Bridger bent?


Wat doet paardencoaching? Paardencoaching gaat meteen naar de kern van de zaak. Naar het onderbewustzijn. Of onbewuste. Naar het irrationele. Daarom is het soms moeilijk om de waarde van coaching met paarden uitgelegd te krijgen. Omdat het helemaal geen rationeel proces is. Omdat het een belevingsmethodiek is. Een belevingsmethodiek, die weliswaar ondersteund wordt door de bovenvernoemde rationele technieken om resultaat- en doelgericht te werken, maar waarbij ervaring centraal staat.

Het grote voordeel? Het werkt direct. Je hebt het zelf ervaren, dus je hoeft je brein niet te trainen. Het belevingsmoment zorgt ervoor dat de opgedane ervaring onmiddellijk op het niveau van de overtuiging geregistreerd wordt. Je hoeft niet continu alert te zijn. De enige inspanning die het van je vraagt, is eerlijk zijn met jezelf. De bewustwording gebeurt ogenblikkelijk. Hiermee alleen al spaar je een jaar NLP- of andere coaching uit. Om je doel te bereiken, zijn verschillende stappen met verschillende oefeningen nodig. Om van A naar Z te gaan, zijn er gemiddeld 4 à 5 coaching sessies met paarden nodig. Sommigen weten genoeg na 2 à 3 sessies.


Dus waarom zou je nog je brein gaan trainen, als je meteen naar de kern kan gaan door gebruik te maken van de paarden?


Equiboost combineert de kracht van beiden: de standaard coachingstechnieken die werken op rationeel vlak en de paardencoaching die je in contact brengt met je echte zelf.
Wil je een ander gedrag? Wil je verandering? Wil je rust vinden?
Maak dan kennis met je onderbewuste. Met het onzichtbare, ongrijpbare deel van jezelf dat je gedachten stuurt. Vergeet het denken en (be)leef.

Maak het jezelf gemakkelijk. Probeer Equiboost.

http://www.equiboost.com/


"It is the mind that makes one wise or ignorant, bound or emancipated."

(Sri Ramakrishna)

Zen distinguishes big mind from small mind. Big mind identifies with its process, is impersonal and participates universally. Big mind is unlimited possibilities, deeper understanding, forgiveness, acceptance, insight, connectedness, attention.


Small mind is self centred and focuses only on itself. It is compulsive, limited, reactive and mechanical. Small mind feeds on itself -- fear reacts to fear, judgment reacts to judgment, anger sparks more anger.

Always seek higher perspectives and you will in time find freedom.

"If a pickpocket meets a Holy Man, he will see only his pockets."
(Hari Dass)

"Minds are like parachutes; they work best when open."
(Lord Thomas Dewar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten