woensdag 16 september 2009

Feinheit: wijsheid wordt belichaamdFeinheit is zonder meer een droom.

Iedereen had afgeraden om een veulen met zoveel bloed in huis te halen - zeker een veulen dat voor het eerst van de moeder gescheiden wordt en niet vertrouwd is met mensen. Toen Katharina Hadeler vertelde dat Feinheit's moeder Schokolata als bijnaam "Electric" had, zo vurig is dat ze bijna door geen enkele ruiter kan bereden worden, kortom geen katje was om zonder handschoenen aan te pakken, dook in m'n achterhoofd toch enige ongerustheid op. Toen Katharina vervolgde dat "Electric" een briesende "Mein Kind" houding aannam (lees: nader mijn veulen en ik stamp je dood), moest ik toch even slikken. Welk temperament had ik nu in huis gehaald? Dat veulens met veel bloed lastpakken zijn, weerlegt Feinheit in alles wat ze doet.

Ze beweegt voorzichtig en gracieus, ze dringt zich niet op, bijt niet, slaat niet, en laat zich na vier dagen al over haal hele lichaam aanraken en strelen. Bij de benen laat ze, zonder bruusk of agressief te zijn, duidelijk merken tot waar je kan gaan - ze stelt haar grenzen. Een halster kan probleemloos aan- en uitgedaan worden, tijdens korte oefeningen met een leidtouw toont ze zich gewillig, medewerkzaam. Eens ze een oefening door heeft, hoef je het geen tweede keer te tonen of te vragen. Tijdens het voederen wacht ze geduldig haar beurt af, in tegenstelling tot Oro die woest over de grond begint te schrapen als hij niet ogenblikkelijk bediend wordt en in tegenstelling tot Impresse die wild toertjes begint te draaien in de stal als het wat te lang duurt naar haar zin. Het valt ook enorm op dat ze alles goed observeert. Paarden 'denken' niet, maar soms vraag ik me af of dat bij Feinheit wel het geval is.

Feinheit leert aan razendsnel tempo bij. Ze is inmiddels perfect geïntegreerd in de groep en verdeelt haar aandacht over de drie andere Equiboosters. Ze maakt zich geen baas maar laat zich evenmin op haar kap zitten: wie te veel aandringt, krijgt kordaat een stamp van de achterbenen. Langer dan een dag hoefde ze die niet uit te slaan - the message was quite clear :-)

Ze belooft reusachtig te worden, want op 6 maanden zijn haar benen zelfs al langer dan de volwassen paarden, die nu niet meteen de kleinste zijn (schoft 1m68 en schoft 1m69). Haar ruglijn komt al even hoog als die van Impresse, die inmiddels 15 maanden oud is.

Impresse liet zich de voorbije dagen wel even gelden, en kwam bedelen om aandacht. Tikkeltje jaloers nu zij het jonkie niet meer is? Panter laat het allemaal over zich heen gaan, als hij zijn ding kan doen is hij happy, en Oro komt toch ook verdacht veel zoentjes geven de laatste dagen.


Er is iets met dat paard maar ik kan er precies de vinger nog niet opleggen. Het beste woord dat mijn gevoel kan omschrijven, is wijsheid. Feinheit draagt een diepe, diepe wijsheid met zich mee. Ze mag dan nog een veulen zijn, ze gedraagt zich alsof ze al alles weet. Ze is in ieder geval een prachtige ervaring, het extra werk en de extra investering van centen en tijd meer dan waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten