vrijdag 11 september 2009

Het geheim van paardencoaching


Coachen met paarden is eigenlijk heel eenvoudig voor wie durft kijken naar zichzelf en voor wie de tijd neemt om paarden te observeren.


Paarden leven in een kudde en herkennen instinctief hun leider.


Paarden volgen hun leider als ze leiderschapskwaliteiten zoals vertrouwen, respect, eerlijkheid, veiligheid, e.a. aanvoelen. Paarden volgen hun leider omdat ze zich daar veilig bij voelen. Omdat hun leider vertrouwen inspireert. Bij mensen is dat net hetzelfde. Waarom stemmen we op politicus X of Y ? Omdat deze politicus een betrouwbare en zelfzekere indruk geeft. Waarom trouwen we met onze partner? Omdat we ons veilig voelen bij onze partner. Omdat we ons goed in ons vel voelen bij onze partner. Toegegeven, wij zijn mensen en geen dieren. Maar wat onbewust de dieren stuurt, stuurt ook de mensen: overleven. Het is en blijft een oerinstinct.Als u uit balans bent, piekert, zich zorgen maakt, of als u zich onzeker voelt, zal het paard u niet volgen tijdens de oefeningen. Zo weten we dat er iets scheelt en kunnen we, gebaseerd op de reacties van het paard, gericht gaan werken om het probleem aan te pakken.


Als het paard u tijdens de oefeningen gezwind volgt, weet u dat u in evenwicht bent. U zal zich als een echte leider voelen. Sterk. Vol vertrouwen. Met een duidelijke visie. Zonder angst of onzekerheid. Klaar om iedere uitdaging aan te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten