zondag 20 september 2009

Zie jezelf graagZonder het soms zelf te beseffen, zitten mensen vast in een ongezonde relatie.

Als het bewustzijn groeit of als de spreekwoordelijke ketel overkookt, leggen ze vooral de oorzaak bij hun partner.

Je krijgt dan zaken zoals "hij heeft geen respect voor mij" of "zij houdt geen rekening met mij" of "zijn vrienden zijn veel belangrijker voor hem dan ik" of "haar job gaat boven alles" te horen.

In sommige gevallen gaat het jammergenoeg nog verder. Ik denk hierbij aan situaties van huiselijk geweld of partnergeweld, waarbij - in de meeste gevallen althans - de vrouw rake klappen te incasseren krijgt. "Mijn man is een bullebak", of "mijn man kan zich niet beheersen als hij gedronken heeft".

Automatisch wordt het probleem dan bij de geweldenaar gelegd. Maar stel uzelf even de vraag: "Waarom laat ik dit toe?" Hoe komt het dat ik me laat slaan? Wat maakt dat ik me laat vernederen?

Een vernedering hoeft niet altijd gepaard te gaan met lichamelijk geweld. Ook verbaal en psychologisch kan bepaald gedrag bijzonder vernederend zijn.

Akkoord, uw partner misdraagt zich en verlaagt zich tot ontoelaatbaar gedrag. Maar kijk eens in de spiegel, richt de focus eens op uzelf: waarom laat u dat toe?


Vaak schuilt een negatief zelfbeeld onder de situatie. Iemand die zichzelf respecteert, zal nooit een dergelijke behandeling toelaten. Iemand die zichzelf hoog acht, zal geen vernederingen tolereren en hiertegen in opstand komen en actie ondernemen, zich distantiëren.


Moraal van het verhaal: zie u zelf graag. Het is pas als u zichzelf graag ziet, dat u (opr)echt van iemand anders kan houden. Want als u zelf niet gelooft dat u de moeite waard bent, hoe kan u dan een ander het gevoel geven dat u wél de moeite waard bent?


Equiboost kan helpen om uw zelfvertrouwen terug op te krikken. Door de oefeningen met de paarden ervaart u zelf hoe uw gedrag bepaalde (on)gewenste reacties uitlokt en kan u experimenteren met ander gedrag. Uw paardencoach legt voor u de link tussen het gedrag van de paarden en het gedrag van mensen en staat u bij in een systematische gedragsverandering. Zo staat u sterker in uw schoenen in het echte leven."At the heart of personality is the need to feel a sense of being lovable without having to qualify for that acceptance."
(Dr. Paul Tournier)


"You, yourself, as much as anybody in the entire universe, deserve your love and affection."
(Buddha)


"Limitless like the ocean are your excellent qualities."
(Dalai Lama)


www.equiboost.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten