woensdag 30 juni 2010

Two Lazy Seven Ranch plagieert Equiboost 4 Kids

Op tal van websites en diverse informatiematerialen, in eindwerken en thesissen zagen we de voorbije maanden letterlijke kopies opduiken van informatie die verstrekt wordt door Equiboost via de website, nieuwsbrief of deze blog. Het spreekt voor zich dat de Equiboost concepten auteursrechterlijk beschermd zijn en deel uitmaken van de Intellectuele Eigendom van Equiboost. Tot op heden is hieromtrent geen enkele actie ondernomen, omdat het kopiëren van Equiboost informatie mede bijdraagt tot het sensibiliseren van mensen rond 'anders omgaan met paarden' en dit een van onze hoofddoelstellingen vormt. Er zijn evenwel grenzen.

Mensen en organisaties die Equiboost concepten wensen aan te wenden of implementeren voor eigen gebruik, dienen hier voorafgaandelijke toestemming voor te bekomen.

Alhoewel Equiboost blij is met de groeiende evolutie en verhoogde aandacht voor het gegeven paardencoaching, en deze groei ook verder wil stimuleren, zijn er grenzen die, zij het niet louter juridisch, dan wel uit elementaire beleefdheid en respect voor iemand's werk gerespecteerd mogen worden.

Two Lazy Seven Ranch spant evenwel de kroon, door een letterlijke kopie van het Equiboost programma Omgaan met Gevoelens 4 kids als een eigen concept te presenteren, evenwel onder een andere naam. In de 2Lazy7Ranch nieuwsbrief van 1 juli stond het volgende te lezen:

Kinderen zijn veel gevoeliger dan volwassenen. Dat is ook logisch want ze zijn nog niet compleet ‘getraind’ om continu hun verstand, hun rationeel denken te gebruiken.Hun belevingswereld is nog veel intuïtiever.


Zolang er zich geen ingrijpende veranderingen voordoen in het leven van een kind of jongere is er doorgaans geen vuiltje aan de lucht. Maar als een geliefde komt te overlijden, als mama en papa uit elkaar gaan, als het kind geconfronteerdwordt met een verhuis, problemen op school, moeilijk contact met leeftijdsgenoten,leerproblemen, of andere gebeurtenissen, kan het van tevoren vrolijke en gelukkige kind plots veranderen in een stille, teruggetrokken of net weerbarstige versie. Schrijf je kind in voor “sta je mannetje” , hij/zij hoeft geen ervaring te hebben met paarden! Data worden overlegd na inschrijving. Groepjes zijn maximaal 4 kinderen.


Dit is een letterlijke kopie van het Equiboost Omgaan met Gevoelens 4 Kids programma, zoals u hieronder en op de Equiboost website kan lezen.


Kinderen zijn veel gevoeliger dan volwassenen. Dat is ook logisch, want ze zijn nog niet compleet ‘getraind’ om continu hun verstand, hun rationele denken te gebruiken. Kinderen zijn veel authentieker dan volwassen. Hun belevingswereld is nog veel intuïtiever. (...)


Waarom deze workshop Omgaan Met Gevoelens 4 Kids?

Zolang er zich geen ingrijpende veranderingen voordoen in het leven van een kind en zolang het stressgehalte in het gezin binnen de perken blijft, is er doorgaans geen vuiltje aan de lucht. Maar als een geliefde komt te overlijden, als mama en papa uit elkaar gaan, als het kind geconfronteerd wordt met een verhuis, een nieuwe partner voor een van de ouders, een plotse gezinsuitbreiding of een andere indringende gebeurtenis, verandert het tevoren vrolijke en gelukkige kind soms in een stille, teruggetrokken, of weerbarstige, nukkige, ongehoorzame versie.


http://equiboost.blogspot.com/2010/02/paarden-leren-kinderen-omgaan-met.html

http://www.equiboost.com/admin/modules/upload/files/leren%20omgaan%20met%20gevoelens%204%20kids.pdf


Equiboost distantieert zich van het project Sta je mannetje en staat in geen geval in voor de aangeboden kwaliteit van het programma voor kinderen. Two Lazy Seven Ranch is gespecialiseerd in Natural Horsemanship, geeft opleidingen inzake omgaan met paarden, traint paarden en biedt pensionstalling aan in kuddeverband. Een heel mooi initiatief overigens, zeker en vast, echter zij zijn geen paardencoaches of equitherapeuten.

Deze gang van zaken vormt het zoveelste teken aan de wand dat wettelijke omkadering inzake paardencoaching meer dan noodzakelijk is.

11 opmerkingen:

 1. Beste Anke,
  Zoals ik al in mijn persoonlijke mail liet weten, komt de workshop niet van mij. Ik kondig in dezelfde nieuwsbrief workshops aan van Evy Macquoy en Fred van Cabcalor toevallig wordt er op "sta je mannetje" dieper ingegaan qua tekst en bij de anderen niet. Was dit toevallig Evy geweest had ik ook niet ingestaan voor haar teksten.
  Sta je mannetje wordt gegeven door Joke Spaas, zij is assistent psycholoog die ook hypotherapie heeft gedaan en in amerika heeft gezeten om het programma "Heart of Succes" te volgen. Joke Spaas werkt volgens het model van EAL (Equine Assisted Learning) en hanteert hierbij een holistische visie. Zie ook haar website www.equiprana.be , heb je nog een leuk avondje speurwerk ;) Joke is in dienst bij ons maar geeft haar eigen workshops en ik ben niet haar tekstschrijfster. Nu enkel haar personal mail replyer. Oh nee, want het werd niet aan haar gericht maar direct aan de veronderstelde schuldige.
  Als er op enige wijze teksten zijn die teveel op jullie teksten lijken, dan zijn wij altijd bereid iets aan te passen. Wij zijn heel schappelijk hoor, ik zal eens bij Joke horen, waar ze al die teksten steelt ;), zo schaamteloos. Zoals ik als zei, het is fijn om collega’s te hebben die dit op een volwassen manier met elkaar onder vier ogen bespreken! Misschien kunnen we een workshop doen, hoe mensen terug samen hun misverstanden kunnen oplossen in plaats van dit per blog, forum, internet te doen! Nogmaals geniet van de zon en raak niet overhit! En die life skills die Joke aanbiedt, zijn misschien zo slecht nog niet ;)
  Met vriendelijke groet,
  Wendy Bleekemolen
  www.27ranch.be

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi Wendy,


  dank je wel voor je toelichting. Sta je mannetje werd als een 2lazysevenranch concept naar je voltallige mailinglijst uitgestuurd. Er is geen melding van Joke Spaas bij Sta je mannetje. Dit is noch een 2lazysevenranch concept, noch een Joke Spaas concept, want ik lees woord voor woord de tekst van 4Kids dat begin 2010 door Equiboost ontwikkeld werd. als zaakvoerder draag je de verantwoordelijkheid voor wat je communiceert.

  op de Equiboost blog staan regelmatig ideeën en teksten van anderen te lezen. steevast wordt de bron daar bij vermeld.

  er zijn nog mensen die concepten overnemen, maar die bespreken dat eerst (niet nadien), en
  worden bovendien ondersteund met tips om er iets geslaagds en kwalitatiefs van te maken, zodat paardencoaching meer
  bekend wordt, want daar heeft iedereen baat bij. in deze manier van werken kan ik me prima vinden, want in the end streeft iedereen
  die ‘anders’ met paarden werkt, hetzelfde doel na, en als mensen samen werken, kan er meer bereikt worden, en de paarden
  varen er wel bij.

  ik kan me echter totaal niet vinden in deze copycat aanpak, zonder enig overleg, zonder enige vermelding van Equiboost als bron – en dit nota bene, zoals je aangeeft, komende van een zgz. collega. in mijn omgeving doen collega's zoiets namelijk niet.

  naar mijn gevoel kan er in dit geval weinig sprake zijn van een misverstand, nu het Equiboost concept letterlijk woord voor woord geplagieerd wordt.

  Persoonlijk zou ik een excuus en rechtzetting als 'normaal' beschouwen, echter wat is 'normaal' nietwaar? ieder is vrij zijn eigen normen en waarden te hanteren.

  De normen en waarden van Joke Spaas zijn, gelet op het plagiaat, duidelijk, evenals de normen en waarden van twolazysevenrach, die dergelijke gang van zaken verdedigt. Het siert je dat je het opneemt voor je medewerkster, teamspirit is belangrijk binnen een samenwerking, het is evenwel de vraag in hoeverre je Joke Spaas' reputatie eer aandoet door haar naam publiek te vermelden.

  Ik zal het kopiëren van Equiboost 4 kids dan maar als een compliment beschouwen, en ben blij te lezen dat een hippotherapeut (niet hypotherapeut) iets kan leren van een paardencoach en zich dermate geïnspireerd voelt door Equiboost dat ze zelfs de Equiboost concepten gaat uitvoeren in eigen naam. Ik kijk uit naar de 'schappelijke aanpassingen' die je aankondigt en gerust nog mag toevoegen aan deze blog, waarna de discussie wat mij betreft afgesloten is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Anke,
  Echt je reactie is compleet overdreven! Tuurlijk zou ik het ook niet fijn vinden, als er hele leermodules worden gebruikt door een collega, zonder vermelding van bron. Laten we niet vergeten dat dit niet het geval is, het gaat hier over een stukje tekst, die blijkbaar ook op jullie site staat. Waar deze vandaan komt is mij niet bekend. Waar Joke hem vandaan heeft is mij ondertussen wel bekend.
  Ik heb met Joke gesproken en dit is wat zij te melden had over de tekst; De tekst kwam uit losse bladeren... Weet niet meer precies of dat door leerkracht of medeleerlingen bedeeld is. Er werd zoveel info onder elkaar uitgewisseld en gekregen... Heb een mega map vol.
  Ze heeft direct een andere tekst aan mij doorgegeven en we zullen alles veranderen. Mijn excuses voor de fout waar we ons oprecht niet van bewust waren!
  Ik zou zeker zoals gezegd dit even onderling regelen en niet op deze manier. Jij beschuldigd mij zomaar van iets zonder eerst met mij te spreken en publiceert dit voor een heel publiek, nu doe je hetzelfde met Joke en betrek je gewoon heel het team erbij van de ranch! Wat zegt dat over jou als mens! Echt afschuwelijk! Zo ontstaan er oorlogen! 1 persoon wordt beschuldigd van iets, de geruchten worden verspreid onder het volk, zonder af te wachten of te spreken met de betreffende persoon. Dan is het niet enkel die persoon die instaat, maar is het heel het volk dat schuldig is…
  Zullen we misschien eens afspreken? Dan kan je me wat meer uitleggen over wat Equiboost inhoudt en dan kunnen we zien welke rol jij ons daarin kan geven…
  Als coach zou je toch moeten weten dat je eerst altijd een vraag moet stellen en dan het antwoordt moet afwachten alvorens je een conclusie maakt.
  Eerst worden we er door gehaald alszijnde niet bekend met heel de materie, heb ik nog niet verteld dat Steve 15 jaar als opvoeder werkzaam is geweest in verschillende leeftijdsgroepen met kinderen die zware gedragsmoeilijkheden hadden. Hij stond hier altijd bekend als zeer geliefd bij de kinderen. Hieruit is dan ook onze functie als zorgboerderij gekomen en vangen wij dagelijks mentaal gehandicapten en kinderen met allerlei problemen op. Ook voor de leercontracters die wij hier mogen ontvangen is onze ranch dikwijls de laatste stop. Ik krijg te horen van begeleiders “als ze het op de two lazy seven ranch niet halen, dan halen ze het nergens niet”. Al deze activiteiten hangen nergens aan de grote klok! Dit doen wij vanuit ons hart en vinden we niet meer als vanzelfsprekend. Dat ik het opneem voor Joke is omdat zij zich van geen kwaad bewust is net als ik, omdat Joke gewoon geweldig is, kan paardrijden als geen ander. Zich dagelijks inzet en haar nek riskeert om van de meest traumatische paarden toch nog iets te maken, altijd vriendelijk is tegen iedereen en nu ineens beschuldigd wordt van de verkeerde normen en waarden.
  Nou ja laten we hopen dat je hier weer meer inzicht van krijgt…
  Met vriendelijke groet,
  Wendy Bleekemolen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi Wendy,


  ik krijg inderdaad een pak inzichten bij. het belangrijkste inzicht dat ik krijg, is dat de rol van vervolger uit de eerste reactie ingeruild werd voor de rol van slachtoffer in een tweede reactie.

  ivm waar de tekst vandaan komt: heel eenvoudig, uit mijn pen, net zoals ieder woord op de site en deze blog uit mijn pen komt. ik gebruik geen info van anderen noch voor mijn concepten, noch voor mijn teksten. als ik citeer, vermeld ik dat.

  ivm 'tot conclusies springen': als ik letterlijk mijn eigen woorden lees, kan dit moeilijk anders dan als plagiaat geïnterpreteerd worden. als geplagieerde heb ik alle recht om hier melding van te maken, en dit zeker op mijn eigenste blog. tevens heb je de mogelijkheid om jouw kant van het verhaal te laten horen.

  ivm publiek debat: ik lees je reactie op deze blog, niet in mijn mailbox, evenmin telefoontje gekregen, laat ons dus even ernstig blijven :-).

  ivm eens afspreken: misschien herinner je je dat niet meer, maar begin 2009 zijn Patrick Stoop en ikzelf op 2lazy7ranch geweest om je voor te stellen de groepsactiviteiten van Equiboost bij jou op de ranch te laten doorgaan omdat je een mooie locatie hebt met veel plaats en verschillende pistes zodat het ene type activiteiten niet in de weg zou staan van andere types activiteiten. een geschikte locatie vinden voor groepsactiviteiten is voor alle paardencoaches een grote uitdaging. we hebben 2 uur uitleg gegeven over paardencoaching en de diverse Equiboost concepten. over het goeds dat dit zou kunnen doen voor mensen hebben we je evenwel niet horen spreken. het besluit van2lazy7ranch was, dat dit niet mogelijk was omdat je je locatie niet wilde verhuren, omdat je zelf geen teamcoachings zou kunnen geven aangezien je niet wist hoe dit in zijn werk gaat en dus enkel de huurprijs zou kunnen verdienen, en dat het jullie strategie was om enkel eigen activiteiten te organiseren met eigen mensen, niet met derden, omdat je anders geen controle en overzicht meer zou hebben en dit niet winstgevend genoeg was. je hebt toen evenmin gesproken over je man die '15 jaar als opvoeder' werkzaam geweest is noch voorgesteld om zijn kennis en ervaring te integreren in onze concepten. Patrick en ikzelf hebben weinig gemerkt van het mooie 'vanuit ons hart' verhaal ... mogelijks is dit de voorbije maanden veranderd, onze afspraak is inmiddels anderhalf jaar geleden, er kan veel veranderen op enkele maanden tijd natuurlijk.

  ik wil zeker van je aannemen dat Joke Spaas een lieve dame is met hart voor mens en dier en heb hier niet de minste twijfel over. op professioneel vlak blijf ik bij mijn standpunt dat het van weinig professionalisme getuigt om andermans teksten en concepten te gaan kopiëren en verkondigen als eigen concept. als je weet waarmee je bezig bent, hoef je niet te snuisteren in een map met losse bladeren voor inspiratie, en bedenk je eenvoudigweg je eigen concepten en teksten. ofwel neem je iets over en vermeld je je bron, ofwel steek je zelf iets in elkaar. daar is weinig 'onbewusts' aan. deze mening staat geheel los van enig waarde oordeel van Joke Spaas als persoon.

  bij deze is het euvel rechtgezet, er komt een andere tekst, laat ons hopen dat die deze keer wel door Joke zelf geschreven is?

  ik wens jullie alle succes bij jullie verdere activiteiten, zoals geschreven vind ik jullie werk inzake omgaan met paarden heel waardevol, en beschouw ik dit onderwerp als gesloten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja nu weet ik wie je bent! Ik had een heel ander beeld destijds, meer dat van teambuilding voor bedrijven... Daarom dat we er tegen op zagen omdat ik meer dacht aan grote groepen.Omdat je een samenwerking deed met een evenementenbureau. Dat je het verhaal achter de schermen niet hebt gezien, logisch, zoals ik al zei dat hangt niet aan de grote klok. Maar goed dat doet er allemaal niet toe, is weer een heel ander verhaal! Jij hebt gekozen om hier het verhaal te zetten voor een publiek, dan antwoordt ik ook hier. Zoals gezegd ik had het fatsoenlijk gevonden als je even gebeld had, dan had je ineens geweten dat het stukje tekst niet van jou site afkomt en dat we het gerust willen aanpassen. Zowel Joke als ik hadden voor jouw mail met link deze site nog nooit bezocht. Ze heeft stukken tekst uit haar cursussen gehaald. Als we jou op een of andere manier kwaad hebben gedaan, onze oprechte excuses! En heel veel succes met alles wat je doet!
  Afgesloten? Ik sta nog altijd valselijk beschuldigd op dit blog...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Wendy,

  gelieve hier de namen van die cursussen te noteren, van de lesgevers, de instelling of organisatie die deze cursussen geeft zodat ik aan hen de vraag kan stellen hoe het komt dat mijn teksten en concepten in deze cursussen verzeild geraken.

  dit zou me evenwel ten sterkste verbazen nu 4 kids pas begin 2010 gelanceerd werd ... en 4 maand nadien hier al cursus rond gegeven werd ...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. gelieve de valse beschuldiging van deze site te verwijderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je vraagt mij om namen te geven, Joke heeft de cursus net afgesloten. Ik ga hier echt geen tijd en energie insteken om nu alle namen van docenten en leerkrachten te vragen.
  We hebben het hier totaal niet over een concept maar over tekst, tekst die in stukken overeenkomt met tekst die jij gebruikt om een omschrijving van een emotionele toestand, etc te doen.
  Ik denk niet dat Joke ooit jou workshop heeft gevolgd en deze kopieert, de tekst is inmiddels aangepast zodat deze zeker niet meer op die van jou lijkt.
  Dus aub gelieve de valse beschuldiging van uw site weg te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat n discussie over een paar regels tekst.. Dit ga je toch niet op internet zetten, regel dat lekker via mail of telefoon. Trieste bedoeling..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Helaas is Equiboost niet de enige ... In het verleden werd het auteursrecht van Aneto Foresta reeds geschonden door Two Lazy Seven Ranch.
  Een letterlijke copy/paste van tekst op mijn website en flyer over de cursus Angst & Paarden (Aneto Foresta) werd overgenomen door 2Lazy7Ranch zonder enige bronvermelding.
  Verder werd er nog meer tekst mits lichte aanpassingen overgenomen.

  Recent heeft mevrouw Bleekemolen haar mosterd weer gehaald op mijn website (www.aneto-foresta.be) voor haar lesdag Sensitive Horsemanship.
  Ik betreur dit ten zeerste en distantieer mij volledig van de lesdag Sensitive Horsemanship aangeboden door Wendy Bleekemolen, Two Lazy Seven Ranch .
  De enige originele lesdag en opleiding Sensitive Horsemanship wordt gegeven door mezelf. www.sensitivehorsemanship.be is een onderdeel van Aneto Foresta.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Thank you for taking the time to publish this information very useful! I’m still waiting for some interesting thoughts from your side in your next post thanks!Business coaching India | Leadership coach India| CEO coaching India

  BeantwoordenVerwijderen